לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מילגה לאברכי כולל, שכר בטלה

שלום רב
על פי המצדדים שהמילגה לאברך היא בגדר שכר בטלה

לכאורה מה התפקיד שנטל על עצמו.מה התפקיד שהפסיד ולכן מגיע לו פיצוי, וכמה. וכן מי הוא זה שאמור לשלם לו.

אשמח לקבל מענה רב תודות מראש, אם אפשר לקבל הפניות לזה.

תשובה:

שלום רב,

א. אין איסור לאברך לקבל שכר, יש מצוות צדקה המהודרת והחשובה ביותר לפרנס לומדי תורה.
ב. הדין של 'שכר בטלה' לא נאמר לענין אברכים, אלא לענין דיינים ורבנים, רופאים והשבת אבידה, שחייבים לעשות את עבודתם בחינם, כיון שאף הקב"ה עושה עבודות אלו חינם.
ג. אברך שלומד בכולל, חייב ראש הכולל לתת לו את המילגה שהבטיח.

מקורות:

א. ביאור הלכה סי' קנו, אגרות חזון איש ח"א אגרת פו ועיין כאן ועיין עלון המשפט גליון 26 דין 2 וגליון 33 דין 1.
ב. שו"ע חו"מ סי' ט סעיף ה וסי' רסה, שו"ע יו"ד סי' רמו סעיף ה וסי' שלו סעיף ב.
ג. שו"ת שבט הלוי ח"ח סי' שטו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. פלא הרי בספר "פעולת השכיר"להרב יעקב עמאר פ"ח כתב ששאל את הגרי"ש אלישיב אם יש בתמיכת הכולל משום איסור בל תלין. והשיב לו שאין האברכים נחשבים לשכירים של המוסד או של ראש הכולל, מכיון שמותר ליטול רק שכר בטלה. אם כן כן הם מקבלים שכרם משום – שכר בטלה??

  2. הפלא הוא על מה שכתב בספר פעולת השכיר, וכי הסכם יששכר זבולון הוא שכר בטלה בלבד. לא ראיתי את הספר אבל בעיני פשוט שהשואל לא הציג את שאלתו כהוגן או שלא הבין את התשובה.

  3. לאור תשובת הנ"ל מה יענו על שיטת הרש"ז אוירבך – שהביע דעתו על שכר בטלה, שלא מדובר דוקא במי שיש לו כעת מקצוע – אלא די בכך, שהיה יכול ללמוד מקצוע, ולא למד אותו בגלל שעוסק בתורה. זה נחשב לו כשכר בטלה שבעודו יושב ולומד הרי הוא מפסיד את השכר שהיה מקבל אילו היה לומד מקצוע ועובד, אם כן ברור כשמש שגם אברך בגדר זה!

  4. דברים אלו לא הובאו בשו"ת מנחת שלמה, ואינני יודע אם יש מקור לדברים ואם השמועה נכונה. לגבי דיינים מפורש שכדי ליטול שכר מבעלי הדין יש צורך בשכר בטילה דמוכח.
    לגבי מה שכתבתי שאברכי כולל רשאים לקחת מילגה ללא היתר של שכר בטילה, שוב מצאתי שכן כתב בשו"ת משנה הלכות חלק טז סי' ע וסי' עב.