גיל כניסה לתלמוד תורה

שלום רב
אני אמא מתחזקת בת 26 לאמא של יאיר דוד בן שנתיים וחדשיים ועם בן עשרה חודשים.
שניהם במסגרת הבית ונמצאים איתי בבית.
במהלך היום אנחנו יוצאים לגינה או לגמבורי ואני משתדלת להעשיר גם את הצד הרוחני של הילדים ושל הבית .
בזמן האחרון כבר אין לבני כל יום מפגש עם ילדים בני גילו כי הם בגן והוא ילד שמאוד מאוד צמא לחברה ומאוד נימרץ אז רוב מישקיו הוא עם קטנים כמו אחיו בני שנה או גדולים בני 5 בערך .
אני מאוד אוהבת להיות עם ילדי ולגדלם בבית האם לשלוח את בני בן השנתיים לגן או שאפשר לחכות עד גיל 3 לכניסה לגן.
אני מרגישה שמאוד קשה לי ההחלטה לשלוח אותו לגן אני מאוד קשורה אליו וגם מאוד חוששת מהטיפול שלא יהיה של אמא.
אני בסופו של דבר רוצה שבני יהיה ולא מוציאה אותו באותו יום לגינה מאושר גם עם זה לא איתי ויש רגעים שאני מרגישה שהוא משועמם איתי בעיקר כשאני בסידורים הפרטים שלי.
השאלה השניה עם אנחנו מתחזקים האם להכניס לגן של חרדים מבית עם יש אפשרות או של חוזרים בתשובה?
האם יש גיל מומלץ מהתורה לשלוח את הילד למסגרת?

תשובה:

מנהג ישראל להכניס את הבנים ללימוד התורה בגיל שלש [ורמז רמזו בזה "שלש שנים יהיה לכם ערלים"], הסיבה בעצם היא שבגיל זה הילד כבר יודע לדבר היטב, וכבר מוטל על ההורים להתחיל לחנכו ללימוד תורה.

בזמנים הקדומים, האב היה מלמד את בנו עד גיל שש או שבע בביתו, את האותיות חומש וכד', ואז היה מוליכו ל"חיידר", אולם כבר כמה מאות שנים שנותנים למלמד ללמד כבר מגיל שלש.

מן התורה אין חובת "מסגרת" לימודית, כלל, אולם יש בזה תקנה מחכמינו ז"ל, אך לא משום המסגרת, אלא כדי להקל על ההורים את לימוד וחינוך ילדיהם, וכן שמי שאין לו אב שיוכל ללמוד תורה.

מסגרת לימודית צריכה להיות אינדבדואלית לפי הבית והילד, לכן קשה לענות בלי להכיר את המשפחה על השאלה לאן עדיף לשלוח את הבן.

הרבה הרבה נחת.

מקורות:

תלמוד בבלי (מסכת סוכה דף מב ע"א) "תנו רבנן קטן היודע לדבר אביו לומדו תורה וקריאת שמע – תורה – מאי היא? – אמר רב המנונא תורה צוה לנו משה מורשה קהלת יעקב. קריאת שמע – מאי היא? פסוק ראשון".

שו"ע יו"ד סי' רמה ס"ה, וסעיף ח ובנושאי כלים שם.