שיעור זכר למחצית השקל

בס"ד

שלום כבוד הרב.
מה ערך "מחצית השקל" כיום?
יש לציין כאשר שאלתי, קבלתי תשובות שונות.

1.5 שקלים.
25 שקלים.
43.2 שקלים.
והאם מכוון שאם אין ערך מדיוק,רצוי לתרום בסתר (על מנת שלא נתבזה ואו נתפאר) ולהתכוון "לזכר מחצית השקל"?

בברכת
שבוע טוב וחודש טוב.

תשובה:

הדבר שנוי בחילוקי מנהגי האשכנזים והספרדים.

מנהג האשכנזים, שנותנים 3 מטבעות של חצי מהמטבע של אותה מדינה, ולכן בארץ ישראל השיעור הוא 1.5 ש"ח [3 מטבעות של חצי שקל].

מנהג הספרדים, לשער את שיעור מחצית השקל של תורה ולתת כנגדה,  שיעור של מחצית השקל הוא 3 דרהם כסף, שיעור של כל דרהם הוא 9.15 גרם כסף טהור.שיעור זה משתנה לפי ערך שווי הכסף שבכל יום, לפי השוק, ולכן כדאי להתעדכן בזה קרוב ליום תענית אסתר.

שיעור אונקיית כסף נכון להיום [ל' אדר א תשעא] הוא 35.67 $ לאונקיה, ומחיר לק"ג הוא 1146.82$, לפי זה מחיר ל9.15 גרם הוא כ-38 ש"ח.

בנוסף לכך, יש דיעות בין הפוסקים הספרדים אם החיוב הוא כסף צרוף ממש, או גם כסף מעורב כפי שרגילים למכור בשוק.

מקורות:

שו"ע או"ח סי' תרצד ובמשנה ברורה שם, וכף החיים שם סק"כ.