קידושין בצחוק ללא טבעת

כבוד הרב,
אני בן 17 ולומד בבית ספר חילוני.
ילד וילדה מהכיתה שלי השתעממו והחליטו להתחתן בצחוק. הם ערכו "טקס נישואין" מול הרבה עדים אך בלי טבעת. במקום טבעת הילד עשה צורה של טבעת עם האגודל שלו והאצבע שלו. הילדה מסורתית והילד חילוני והיא מאוד לחוצה.

בבקשה תגיד לי אם נישואין אלו תקפים מבחינת הדת ומה לעשות לגביהם. אני האדם הכי דתי בכיתה שלי כנראה אז אני מנסה לעזור להם.

תשובה:

שלום רב,

מעשה כזה יכול להיות חמור ביותר, קידושין הוא דבר רציני ביותר עם השלכות רציניות ביותר.
במקרה הזה אין שום חשש, הקידושין אינם תקפים כלל, כיון שלא היתה טבעת אמיתית. ניתן לקדש בכל דבר ששווה כסף, גם עם פרי וכדומה, אבל לא עם אצבעות.
נהגת בצורה אחראית ונבונה בכך ששאלת שאלה זו, כיון שבמקרים אחרים משחק כזה היה יכול לגרום לבעיות חמורות אם הילדה מתחתנת מבלי לקבל גט מהילד. שירבו כמוך.

מקורות:

קידושין בצחוק נידונו רבות בפוסקים. שו"ת שבות יעקב ח"ב סי' קיח שו"ת יהודה יעלה ח"ב סי' יח, שו"ת אבני נזר אבה"ע סי' קלג ובשו"ת אחיעזר ח"א אבה"ע סי' כד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב,

    אני אשה חוזרת בתשובה ושאלתי היא כזו …אם בגיל 14 15 (כיום אני בת 36) חבר של אחי קידש אותי בצחוק בהסכמתי (כמובן לא הבנתי את המשמעות ואת החומרה )עם טבעת שלקח מחבר (לאחר מכן הוא החזיר לו את הטבעת )נוסף של אחי מול אחי והחבר ז"א היו 2 עדים (חילונים )
    האם יש עיניין לבדוק את הנושא ?