שידך בחינם וחזר בו, קרוב משפחה

א. אדם שעשה שידוך לא על דעת לקחת כסף, אחרי גמר השידוך חשב לעצמו, למה באמת לא לקחת כסף? האם חייבים לשלם לו?

ב. חפשתי שידוך לאחותי, התקשרתי לשדכן ואמרתי לו יש לי אחות וכו', הוא הציע בחור, והשידוך נגמר. אבי טוען שישלם רק 500$ ולא 1000, (שהוא המחיר המלא) כיון שהשידוך נעשה ע"י שני אנשים, ע"י בנו וע"י השדכן, ולכן מגיע לכל אחד 500. ואע"פ שאני עושה את השידוך בחינם, זה לא עניין השדכן, וזהו רווח שלו.

תשובה:
שלום רב,
א. אינו יכול לגבות תשלום. עיין נתיבות המשפט סי' יב סק"ה.

ב. קרוב משפחה אינו זכאי לקבל דמי שדכנות ויש לשלם לשדכן דמי שדכנות מלאים. עיין שו"ת הליכות ישראל סי' לא ובמקורות שציין שם. במקרה זה, כפי שהוצגה השאלה, האח גם לא לקח שום חלק בשידוך, כך שגם אם הוא לא היה אח לא היה מגיע לו כלום, רק לשדכן.