מעשר כספים לאדם שפרנסתו דחוקה

אני יודעת שיש מצווה להפריש מעשר מההכנסות. השאלה מה ההלכה לגבי היום? אם הרווח שלי הוא 4000 שקלים בחודש אני צריכה להפריש 400 לעניים/מוסד תורה? אני צריכה לחסוך ללימודים וזה קצת כבד עלי למרות שאין פשרות אם זו ההלכה אעשה ברצון. השאלה כמה צריך להפריש?

תשובה:
שלום רב,
החיוב לתת מעשר אינו שווה בכולם. עשיר שיש לו פרנסה בריווח ויש עניים בעיר חייב לתת אפילו חומש. אדם שאינו עשיר אבל יש לו כמה שצריך לפרנסתו, צריך לתת מעשר, ואם אינו נותן הרי הוא בגדר 'עין רעה'. אדם שאין לו מספיק מה שצריך לפרנסה שלו, אינו חייב במעשר כלל (והוא גם לא בגדר 'עין רעה'), ואינו חייב לתת רק 18 ש"ח בשנה (סכום זה נכון להיום, ומתעדכן לפי ערך הכסף).
אינני יודע באיזו הגדרה בדיוק את נמצאת, ואני מסתמך שתוכלי לשפוט בעצמך ולהחליט. בכל מקרה יש לזכור, שישנה הבטחה למי שנותן מעשר שיתעשר.

מקורות:
ספר אהבת חסד סוף פרק יט בהערה. ועיין עלון המשפט גליון 22 עמוד 1 וגליון 28 עמוד 1.