אורטודנט שעבד במרפאה וברח באמצע טיפול

בעל מרפאה העסיק אורטודנט הורי הילדים המטופלים שלמו לבעלים, והוא לרופא, לאחר תקופה חלקית ברח הרופא, האם יש דין אחריות על בעל המרפאה עד השלמת הטיפול גם אם יעלה יותר ממה שקיבל, בפרט שכך דעת הציבור "העולם" כיום, כיון שעל דעת כן שכרו אותו שיהיה אחראי ואין להם עסק עם הרופא, או דלמא דינו לא גרע מפועל החוזר בו שאינו חייב יותר מלהחזיר את מה שקיבל.
לכאו' לא מצאנו אחריות יותר ממה שקיבל אלא במי שמכר קרקע משועבדת באחריות וכיום היא שווה יותר ממחיר הקניה, שחייב לפצות את הלוקח את מחירה הגבוה כיום.

תשובה:

שלום רב,

אכן נראה שהאחריות היא על המרפאה, שהרי התשלום הוא למרפאה, וללא קשר כמה משלמת המרפאה לאורטודנט. אבל במקרה שהאורטודנט ברח והמרפאה לא מעסיקה אוטודנט אחר שיוכל לסיים את הטיפול, נראה שחייבים לשלם למרפאה תשלום יחסי על החלק שנעשה, שאם עשה חצי עבודה יש לשלם חצי תשלום, אף שעתה יעלה יותר יקר לסיים את הטיפול, וכדין 'ידו על העליונה'. כיון שהמרפאה אנוסה במה שהאורטודנט ברח, ולא גרע מדבר האבד שאם הפועל אנוס ידו על העליונה. עיין שו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ה ובנתיבות שם סק"ט.