חלוקת ירושה בין בת לאחיה

אבי נפטר לפני שבוע ואני בת יחידה בין 4 בנים. אח אחד, שהוא חרדי, טוען שלפי פסק ההלכה בת לא יורשת. מה אני אמורה לעשות בנידון? מבחינה כספית כולם מסודרים חוץ ממני.

תשובה:
שלום רב,
בעיקרון האח צודק, לפי הלכה – אם לא נכתבה צוואה – בת אינה יורשת. עם זאת, כיון שלפי החוק בת יורשת יש זכויות לבת בעקיפין וכדלהלן:
הכסף שיש בחשבונות בנק, אגרות חוב ותוכניות חיסכון (וייתכן אפילו מניות) הבת יורשת כמו הבנים ויש לחלק כפי החוק.
כמו כן, אם הבנים רוצים להוציא צו ירושה כדי שיוכלו להעביר נדל"ן רכב וכדומה על שמם, ורוצים שתחתמי על סילוק מהירושה, את יכולה לסרב שלא לחתום על סילוק אלא אם יתנו לך חלק מסוים בירושה, כתשלום עבור החתימה, ונהוג לדרוש על כך 10%. אבל ממיטלטלין שאין צורך ברישום הבנים יורשים הכל ואין לבת זכות.
אם את לא נשואה עדיין, יש חיוב מתקנת חז"ל לתת לך 10% מהירושה כשאת מתחתנת.
בכל האמור יש הרבה פרטים וחילוקי דינים, ויש לפנות לבית דין או לבורר מוסכם.
מקורות:
עיין קובץ עומקא דדינא ח"ב עמוד 424.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב המשיב
    לגבי תוכניות חיסכון, גם הפוסקים שהקילו לא הקילו אלא במקרה שהאב צווה צוואה ולפי החוק אין אפשרות שלא לקיים אותה.
    לגבי החיוב לתת עשירית מהנכסים לפי הידוע לי מדובר אך ורק על בת שהיא לא בוגרת ונראה לי שהשואלת כאן עברה את גיל 12.5

  2. לגבי תוכניות חיסכון, עיין קובץ עומקא דדינא שצויין.
    לגבי עשירית נכסים, המנהג הוא כהרמב"ם שאף אם בגרה בחיי האב יש לה עישור, ולמעשה כל הפוסקים מסכימים שיש לפסוק כמנהג זה, עיין פתחי תשובה אבן העזר סי' קיג ס"ק יג.