פיטורי מנקה בית כנסת

כגבאי בית הכנסת מגיעות אליי תלונות על מצב נקיונו של בית הכנסת ברמה ירודה, פניות חוזרות ונשנות למנקה לא מראים שיפור למרות ההבטחות, רצוננו להחליף מנקה ושאלתינו: מה ההלכה אומרת לגבי פגיעה בפרנסה של אותה מנקה, איזו משוואה נכונה, בית כנסת לא נקי ופרנסת המנקה לא תיפגע או, בית כנסת נקי וההשלכות לא רלוונטיות לגבינו.
כי ביקשנו חזור ובקש ללא הועיל ואין אנו רואים סיכוי לשינוי(ביה"כ מכיל כ-250 איש)

תשובה:

שלום רב,

ניקיון בית הכנסת חשוב יותר. כספי בית הכנסת מיועדים בעיקר לצורכי בית הכנסת.
אף שבכספי ציבור ראוי לנהוג לפנים משורת הדין יותר מיחיד בשל עצמו, מכל מקום לכל דבר יש גבול ובסופו של דבר צורכי בית הכנסת והמתפללים בו גוברים על טובת היחיד.

ראוי לפני הפיטורין להזמין את המנקה לאסיפה יחד עם כמה מהמתפללים שמתלוננים עליו, לשטוח את הטענות מולו ולתת לו להגיב, ורק לאחר מכן להחליט אם לפטר.

מקורות:

לעניין לפנים משורת הדין בכספי ציבור עיין בשו"ת צמח צדק סי' פט ובשו"ת חתם סופר יו"ד סי' רלט. לעניין פיטורי עובד שמועל בתפקידו עיין שו"ע חו"מ סי' שו סעיף ח ועיין עלון המשפט גליון 32 עמוד ב.