ספרים ישנים שנמצאו מוזנחים באוניברסיטה

סטודנט מהאונבירסטה בעברית בירושלים שאל אותי שאלה בהלכות אבידה. לפני שנה וחצי נכנסתי לחדר צדדי באונבירסטה וראיתי שם כמה קרטונים זרוקים ובתוכם ספרים ישנים מענינים. מאז ועד היום אני נכנס לחדר מידי פעם ושמתי לב ששום אדם לא נוגע בהם ולא מתענינן בהם. עובדי התחזוקה באונבירסטה לא יודעים מה זה ושל מי זה, ולא מענין אותם כלל. שאלתו היא האם מותר לו לקחת את הספרים לעצמו?

תשובה:
שלום רב,
אם הספרים מאובקים מאוד בצורה שמוכיחה שכבר עבר עליהם זמן רב והבעלים שכחו והתייאשו או הזניחו אותם, הוא יכול לקחת אותם. אם לא, יש להשאיר עד שהם יגיעו למצב זה.
מקורות:
שו"ע חו"מ סי' רס סעיף א. ואין לחוש שהאוניברסיטה זכתה בהם, כדין חנות המבואר בשו"ע שם סעיף ה, גם לא נראה שהנהלת האוניברסיטה מעוניינת בהם.