כשרות הסושי

בס"ד
שלום רב,
אני אוכל קבוע במסעדת סושי אשר יש לה תעודת כשרות של רבנות פתח תקוה , אך לצערי הדגים שנמצאים בתוך מאכל הסושי הם דגים חיים ואינם מבושלים וכך נהוג אצלהם.
לאחרונה גילית שבכל פעם אחרי האכילה אני מרגיש חולה ולכם פניתי בשאלה , האם מותר או אסור לאכול דגים לא מבושלים ?

תשובה:

נורי הוא שם של מאכל המיוצר מ"אצות ים". האצות הינם צמחים בעלי צבעים שונים, המכילות שפע של מינרלים ויטמינים.

בתהליך היצור של הנורי, האצות נגרסות ומיובשות בתלייה,  כך מתקבל דף אצות הנקרא נורי המשמשות בדרך כלל כמעטפת לסושי שהרכבו: דג ממולא באורז וירקות.

אצות מקיימות חיי שיתוף עם בעלי-חיים רבים. כגון: אלמוגים, מדוזות, צדפות.

בין היתר אוגרות האצות סרטנים וסוסוני ים קטנטנים, אשר נשארות עימן גם בתהליך ייצור דפי הנורי. על כן כל דפי הנורי בחשש נגיעות.

ישנה חברה אחת המייצרת דפי נורי ללא חשש תולעים, וניתן להשיג מתוצרתה דפי נורי בהכשר מהודר ללא חשש חרקים.

כאמור האצה משמשת כמעטפת לסושי שהרכבו דג בעיקר סלמון או טונה. יש המשתמשים בדג מעושן ויש המשתמשים בדג נא [שאינו מבושל].

הלכתית אין באכילת דג נא כל איסור או בעיה כלשהי.

מבחינה בריאותית, דג שלא בושל עלול להכיל חיידקים, שייתכן ועלולים להזיק לחלק מהאנשים הרגישים.

באם הנך חש שלא בטוב לאחר אכילת הסושי הרי קיימת הלכה של ונשמרתם לנפשותיכם מאד. ומהעובדה שפוסקי ההלכה בחרו לכלול את דיני שמירת הגוף בספרי ההלכות שלהם, מוכח ששמירת הבריאות וההימנעות מאכילת מאכלים מזיקים, היא חובה הלכתית לא פחות מהלכות התורה האחרות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. על פי שו״ע יו״ד סימן פד׳ סעיף ח׳ לכאורה אין לחוש לתולעים וכו׳ שהרי בניירות אלו גם אם היה משהו בתהליך היצור הוא מת וגם התפורר שהרי עבר שיטוח.

  2. אם נוצר אחר כך , אין אפשרות לשום כשרות לפקח על זה? שהרי יכול להיווצר אולי גם באיחסון, ובשקיות עם הכשרות.
    ובדרך כלל מה שראיתי שמסבירים שיש בזה נגיעות- זה בגוף הנייר עצמו- חלק מגוף מרוח של תולעת וכדומה ולכאורה על פי השולחן ערוך הנ״ל יו״ד סימן פד סעיף ח׳ נראה שיש מקום להקל.