כשרות ברוקולי וכרובית

שלום רב

שאלתי היא מדוע חסה ופטרוזיליה ללא תולעים זמינות בכל השנה ואילו כרובית וברוקולי רק למספר שבועות בשנה? והאם ניתן לאכול ברוקולי וכרובית לא מפוקחים לאחר שטיפה.

תשובה:

ברוקולי וכרובית אשר גדלו ללא פיקוח לעניין חרקים אינם ניתנים לניקיון עקב צפיפות התפרחת.

הסיבה לאי תדירותם.

ראשית יש לדעת שאף הירק גדל בחממות –  נפסל לעיתים. ייתכן שבתחילת הגידול, הירק נקי מחרקים, אך ביום האחרון לגידולו נמצאו חרקים שאינם יורדים בשטיפה, והחממה כולה נפסלת לשיווק כנקיה מחרקים. כמובן שפסילה זו גורמת הפסד כספי רב.

קיימות מספר סיבות לאי תדירותם של הכרובית והברוקולי. האחת, שזמן גידולם ארוך הרבה יותר מאשר החסה והכרוב. בעוד שחסה גדלה תוך כחודש, ברוקולי וכרובית גדלים לאורך כמה חדשים. ובאם ייפסלו לשיווק כנקיים מחרקים – הנזק הכלכלי רב יותר מאשר בחסה שטופחה וגודלה כחודש בלבד.

כמו כן חסה ושאר ירקות, יאושרו לשיווק כנקיים מחרקים גם באם יימצאו בהם זבובונים היורדים בשטיפה קלה – אלא שאז יציינו על גבי האריזה, כי יש להשרותם במי חיטוי, ולשטפם היטב. אך כרובית וברוקולי לא ישווקו באם נמצא בהם ולו זבובון אחד.

לכן כרובית וברוקולי מגודלים בעונה הקרה בלבד, בה התפתחות ונוכחות החרקים הינה פחותה מאשר בקייץ.

חשוב לציין כי קיימות חברות רבות המציינות על גבי האריזה כי הן נקיות מחרקים – אך בבדיקות מעבדה נמצאו חלקן כנגועות ביותר. אפשר לומר כי מתוך כ15 חברות הקיימות בשוק ניתן לסמוך רק על 2 או 3 מהן.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    האם תוכל בבקשה לציין על אילו חברות של כרובית וברוקולי קפואים אפשר לסמוך שהם נקיים מחרקים? האם חברת בודק שעל גבי אריזתה כתוב שהיא נקיה מתולעים אכן ניתן לסמוך עליה?
    לאחרונה גיליתי שאני חולת סוכרת ואין הרבה דברים שמותר לי לאכול, הייתי שמחה אם הייתי יכולה להוסיף ירקות אלו לתפריט שלי
    בתודה מראש

  2. שלום כבוד הרב ,
    האם תבליך של שטיפת כרובית במי סבון , ולאחר מכן במלח ולאחר מכן בישולה פעמיים , יספיקו כדי לאפשר אכילה של כרובית רגילה ?

  3. זה ברור שאסור לאכול תולעים מתות .
    השאלה היא האם אותם חרקים , בזמן הרתחת המים , לא עולים על פני המים וצפים , אם הם נמצאים שם ?
    כי לדידכם לא ניתן לאכול את הירק הזה לחלוטין , והאם ייתכן שהקב״ה ברא את הירק הזה כדי שלא יאכלו אותו ?

  4. יש מגידול מיוחד שבחזקת נקי מחרקים. ובכלל לא כדאי לערב רעיון של השקפה בהלכה, למעשה המומחים אומרים שלא מצליחים לנקות אותה…