נדר במעשה טוב בסתם

אדם שבא לשיעור תורה שלוש פעמים האם זה נדר?

תשובה:

יש בזה משום נדר, אלא אם כן מראש לקח בחשבון שיתכן ולא יוכל להמשיך ומגיע רק "לנסות", כמו כן אם אמר התרת נדרים בערב ראש השנה יכול לסמוך על כך שאין צריך לעשות התרת נדרים.

מקורות:

עי' ערוך השלחן (סי' ריד) ושו"ת אמרי יושר (ח"ב סי' קלו) שכתבו שמה שנהוג בעולם לומר שמעשה טוב שעושים שלש פעמים יש בזה משום נדר [וכך גם הוא בנוסח התרת נדרים שאומרים בערב ראש השנה, ובקיצור שו"ע סי' סז ס"ז] יש בזה טעות, כיון שאם אדם חושב לעשות מעשה טוב אפילו אם עשה זאת רק פעם אחת דינו כנדר וצריך התרה, אלא שבדרך כלל אומרים שעד שלש פעמים בן אדם לא חושב ברצינות, ואם עשה דבר שלש פעמים מראה רצינות וכוונה אמיתית, וזה הטעם של שלש פעמים וודאי נחשב לנדר, אלא אם כן מראש הולך רק לנסיון שאין זה נדר שהרי חושב שאולי יעשה כן, כמו כן המסירת מודעה שעושים בערב ראש השנה דעת הגרש"ז אויערבאך שמועילה בעיקר למעשים טובים שאדם עושה ואומר בלי נדר עי' שו"ת מנחת שלמה סי' צא אות כ, וכן דדעת הגרי"ח זוננפלד (שו"ת שלמת חיים ח"ב סי' לח), כמו שהביא שם.