דמי שדכנות כשאחות הכלה מילאה חלק חשוב מהשידוך

שלום כבוד הרב,
אבא שלי שאל אותך בעניין דמי שדכנות זה המעשה:
חברה שלי מבית הספר היסודי התקשרה אלי להציע לי שידוך. לאחר ששמעתי את הפרטים על הבחור אמרתי לה – שזה לא נשמע שיתאים לי – אבל יכול להיות דווקא שלאחותי זה כן יתאים. היא לא מכירה את אחותי.
אבל את הבחור היא כן מכירה (חבר של בעלה) – לכן היא הביאה לאחותי פרטים לברר על הבחור- שתבדוק אם אכן הוא מתאים לה. ובמקביל אני הבאתי לה פרטים על אחותי והיא הציעה אותה לבחור. אמא שלי ג"כ דיברה איתה ושאלה אותה פרטים על הבחור (בשיחה היא כן הזכירה שקצת לא נעים לה שהיא מציעה את השידוך כשהיא לא ממש מכירה את אחותי..)
לאחר שבררנו וג"כ הבחור ברר – החברה שלי – השדכנית – תיאמה בין שתיהם פגישה. והם אכן נפגשו.
לאחר הפגישה הראשונה היא בררה אצל כל צד איך היה ואז הם נועדו שוב להיפגש.
– אך מאז הם כבר תאמו ביניהם בלי התיווך של השדכנית.
אני מרגישה שלולא היא (החברה – שדכנית)  – השידוך לא היה יוצא לפועל – כי אני לא הכרתי את הבחור כלל. למרות שגם שלולא אני –  היא לא הייתה חושבת על אחותי… אך היא בכל זאת זו שתיאמה ביניהם
אני לא יודעת אם זה הכרחי לציין – אבל באירוסין שהיו – היה נראה שהיא מרגישה כמו השדכנית..
אני מרגישה ג"כ – שלא עשיתי פה משהו – מלבד החשיבה שאולי זה יתאים לאחותי – כי לא באמת הכרתי את הבחור..
צד החתן כבר שילם לה –  את החלק שלהם.
השאלה מבחינתנו – האם נחשב שהיא הציעה את השידוך? והאם צריך לתת לה את דמי השדכנות כנהוג?
תודה מראש,

תשובה:
באופן כללי הדין הוא שקרובים אינם זכאים לשכר שדכנות ואינם נקראים שדכנים, והשדכן שאינו קרוב מקבל את כל דמי השדכנות.
במקרה זה, אחות הכלה מילאה חלק חשוב מהשידוך והיא גם המציעה, ייתכן שראוי להתפשר קצת, אבל אם השדכנית לא תסכים לוותר, יש לשלם לה תשלום מלא.

מקורות:
שו"ת הליכות ישראל סי' לא ובמקורות שציין שם.