טעם שלפעמים ראש חודש ב' ימים

שלום.
מדוע עושים לפעמים ראש חודש יומיים?

תשובה:

לשם עניה על שאלה זו יש לדעת כמה כללים, אקוה שיהיו מובנים, כיון שעל קידוש החודש נאמר שהיה קשה אפילו למשה רבינו, ואחת מההלכות הקשות ביותר ללימוד הוא הלכות קידוש החודש שכתב הרמב"ם.

באופן כללי: החודש העברי הינו על פי סיבוב הלבנה סביב כדור הארץ, רגע החידוש של ראית הלבנה על הארץ נקרא "מולד הלבנה" ההפרש בין כל מולד למולד הוא 29.5 יום ו793 חלקי השעה [דהיינו 44 דקות וחלק אחד], אשר על כן כל ראש חודש אמור להיות ביום השלשים לראית הלבנה הקודמת, אך הדבר תלוי בשעת המולד שאם המולד הוא בשעות הערב או הבוקר המוקדמות בדרך כלל ראש חודש הוא באותו יום של המולד אך אם המולד בשעות היום בדרך כלל ראש חודש הוא באותו יום ולמחרת, הטעם לזה משום שבזמן חז"ל היו מקדשים את החודש לא על פי הלוח אלא על פי ראיה הפיזית של האנשים על הארץ ולפעמים היו מגיעים באותו יום שראו את הלבנה, ואז היו מקדשים את אותו היום, ולפעמים היו מתאחרים ולא הספיקו להגיע עד לערב ואז היו עושים 2 ימים ראש חודש.

לאחר חורבן הבית וביטול הסנהדרין תיקן הלל הנשיא [האחרון] את הלוח שאנו עושים עד היום וקידש את כל החדשים עד ביאת גואל צדק.

מקורות:

רמב"ם הלכות קידוש החודש פרק א הלכה ג-ו, ופרק ה הלכה ג.