צניעות בלבוש

שאלה:

קראתי שאפשר שפתח החולצה יהיה עד 8 ס"מ מעצם הצוואר. מדובר בפסיקה של הרב שלי.

האם אני יכולה לנהוג כדבריו?

תשובה:

אינני יודע מה כוונת הכותב, ואם הכתיבה היא על ידי הרב עצמו או אדם אחר שכך הבין בדבריו, כיון שקשה לי להבין את הפסק לפי מה שאת מצטטת בשמו, יתכן וכוונתו שאם בשטח הכולל יש רק 8ס"מ מרובעים יש להקל [אם כי אין זה נכון למעשה], או שכל שטח החזה יהיה חשוף עד 8 ס"מ שוודאי לא נתכוין לכך מעולם, לכן יש לשאול את הרב באופן ספציפי מה דעתו ההלכתית ועל פי זה את יכולה לנהוג אם הוא רב מוסמך.

בעצם הדין, ההלכה היא שיש מקומות מכוסים ויש מקומות מגולים, מקומות מכוסים הוא כל מקום שדרך אשה צנועה לא לגלותם, ובכלל זה הוא מהצואר ולמטה וכן כיוצא בזה [אפילו במקום שהנשים פרוצות ורוב אותו מקום לא הולכות בביגוד מינימלי הדבר נחשב עדיין למקומות המכוסים, למעט ידים עד המרפק רגלים ופנים], אין זה קשור להלכה של אמירת דברים שבקדושה כנגד מקומות שאינם מכוסים, אלא הצניעות כמצוה לנשים, על כן מהצואר ולמטה הוא בכלל מקום המכוסה, ואסור שיהיה מגולה אפילו במקצת, כמו שאסור שבאמצע הגוף יהיה מקום מגולה 8 ס"מ אין סיבה שגם בתחילת החזה יהיה פתח פתוח לרווחה בגודל זה.

מקורות:

עי' ספר כבודה בת מלך עמ' צא ואילך.