מצוות חינוך בגופו וממונו

שאלה:

אני ילד בחטיבת-בינים וקיבלתי מטלה כחלק מעבודה בהלכה לשאול פוסק הלכה שאלה הקשורה לחינוך הבנים:
השאלה שלי היא: עד כמה חייב אב לקיים מצוות 'חינוך הבנים' בגופו? האם מספיק ששוכר
בעל מקצוע? למשל מה יעשה אב שחי בארץ אחרת ורחוק מילדיו

תשובה:

מצות חינוך בנים, הינה מצוה המקיפה את כל חיי האבא והבן, זה לא מצוה ספציפית, כמו נטילת לולב או הנחת תפילין שהיא מצוה חד פעמית במשך היום וכיוצא בזה, אלא מצוה שהאב צריך לדאוג כל היום על חינוך בנו, אם זה בקיום מצוות ה' ואם זה בהתנהגות בין חבריו במידות טובות, ואם זה בכיבוד מורים וכיוצא בזה, החינוך האידאילי הוא שהאב עוקב ורואה את מעשי בנו ומחנכו לדרך הישרה, ישנם דברים שהאב אינו יכול או איננו מסוגל ואז הוא דואג מצד מצות חינוך שאדם אחר ימלא את מקומו, ולכן האב שולח את בנו ללמוד אצל מורה כחלק ממצות חינוך, וכן כיוצא בזה, ממילא ברור שכאשר האבא חי רחוק מילדיו עליו לדאוג לסידור נאות שיתחנכו למצוות ולמידות טובות, ועליו לשכור בני אדם מתאימים לכך, בדברי הפוסקים מצינו שאדם יכול לקחת מכספי מעשר לצורך שכירת מורה פרטי לבנו כאשר רוצה שבנו יספיק יותר מהחומר שלומדים בבית הספר [אך את תשלום הבית הספר אין לשלם מכספי מעשר], וזאת מאחר והוא מוסיף על חינוכו של בנו, וכך ראוי והגון לעשות.