לשקר כדי לקבל כסף המגיע בדין בקלות

האם אשה בהריון או הנקה שזכאית לשעות חופשה (לפי החוק) יכולה לדווח במילוי שעות של העבודה כאילו עבדה באותו זמן?

תשובה:

כפי שאני מבין את השאלה, אם תדרשי כסף עבור חופשה ייתכן שהמעביד יסרב לשלם או יערים קשיים, ולכן ברצונך לשקר כדי להוציא את הכסף בקלות, וכמובן את לא מתכננת לתבוע שעות אלו בהזדמנות אחרת.

אם ידוע לך בוודאות שהמעביד חייב כסף זה לפי החוק, אין איסור לשקר מצד גזל, אבל יש מחלוקת אם מותר לשקר במקרה זה מצד איסור "מדבר שקר תרחק" ועדיף להחמיר.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' שלא נפסק שבשכירות פועלים הכל נקבע לפי מנהג המדינה, ועיין בעלון המשפט גליון 33 עמוד ד. בענין האיסור לשקר מחוץ לבית דין כשלא מקבלים תמורה יותר ממה שהדין מחייב, בשו"ע יו"ד סי' תב סעיף יב משמע שאסור ועיין כאן וכאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על ההענות המהירה.
    1.לגבי השאלה הראשונה, פשוט אני לא רוצה להגיד למעביד בגלל שאני בתחילת הריון, האם יש בזה איסור לשקר.
    2. איך אני מחשבנת את השעות כשאני הולכת לרופא, ממתי עד מתי, ואם אני מתחילה בד"כ ב-7:00 והתור ב-7:30.
    תודה רבה!

  2. 1. יש להודיע למעביד את הסיבה להיעדרות. משום שזכותו של המעביד לקבל מידע אמיתי על העובדים, ואין כאן חוסר צניעות אמיתי לספר על ההיריון.
    2. תלוי במרחק של המרפאה ממקום העבודה ובעיקר בנוהג המקובל. בדוגמא שהבאת נראה שאת יכולה להחשיב את השעות החל משעה 7:00. בכל מקרה עדיף לשאול את המעביד או המנהל ולסכם על כך מפורשות.