טעם ברכת שלא עשני אשה

שאלה:

אם אשה היא יותר גבוה יותר ברמת התיקון שלה. אז למה אומרים ברוך שלא עשני אישה?
תודה

תשובה:

אינני יודע מה המקור לכך שאשה יותר גבוהה ברמת התיקון שלה, הגם שיש משמעות כזו בדברי המקובלים אך הדברים אינם כפשטותם.

באופן כללי, עיקר הגעת האדם לעולם הזה הוא "לתקן עולם במלכות שד-י" דהיינו לעבוד את ה' עם הנסיונות ועם המכשולים שה' מציב לנו כדי לנסות אותנו, ככל שהאדם מתגבר יותר הרי הוא מתקרב לה' וזהו תכלית ביאתינו_ לעולם הזה, יש אימרה בשם האדמו"ר מקוצק זצ"ל שה' רוצה שיהיה לו בני אדם בעולם הזה, כי מלאכים יש לו מספיק בשמים, לכן אם כי יש משמעות כזו שאשה יש לה איזה נקודה של תיקון גבוהה יותר בעולמות העליונים, אך ה' רוצה שיהיה לו את היהודי הפשוט שקשה לו בעבודה ובבית ובפרנסה ובכל זאת קם בבוקר והולך להתפלל ומניח תפילין וכו' וכו', וזה הנחת רוח של ה' יתברך וע"ז אנו אומרים כל בוקר שלא עשני גוי שמופקע כמעט לגמרי מעבודת ה', וכן עבד אינו יהודי גמור ואינו יכול להגיע לדרגה זו של עבודת ה' וכמו כן שלא עשני אשה שאפילו שיש בחינה שאשה יותר גבוהה בתיקונה, אבל למעשה אין לה את אופן העבודת ה' בעולם הזה שזה תכליתנו.

מקורות:

כעין זה ראה בספר ואני תפילה על ביאור ברכה זו, שתפקידה של האשה הוא עקרת הבית, וא"כ יש לה כבר תיקון בלי עבודת המצוות. אבל האדם תפקידו להיות בחוץ, עם הנסיונות, ועיקר העבודה היא עם הנסיונות.