שם משפחת "בק" כייחוס לכהונה

שאלה:

אבי עליו השלום אמר בזמנו כי השם ב"ק, בני קדושים, מתייחס למשפחת כהונה, קרי עליה לתורה ככהן ולא כישראל ואמירת ברכת כהנים, וכך עלה אביו לתורה, וכן בירך ברכת כהנים.
לשאלתי למה הוא עולה לתורה כישראל ולא ככהן ולמה איננו מברך ענה כי נשתכחה תורה מישראל ואיננו רודף כבוד.
מה הסימוכין לשם ב"ק, בני קדושים, כצאצא למשפחות הכהונה?
תודה

תשובה:

ייחוס כהונה אינו נעשה על סמך שם משפחה, על כן אם אביך ידע בוודאות מאביו שהינו כהן ושם המשפחה היה רק כסייעתא, דהיינו שאביך ראה את אביו עולה לדוכן או שכך אמר לו במפורשות שהינכם כהנים, מותר לו לעלות לדוכן וכן בנו יכול לעלות אחריו.

מאידך גיסא מזה שעלה לישראל ולא לכהן, אם כן אינו כהן אלא ישראל, [הסבר ש"אינו רודף כבוד" לא שייכת בכהן, הכבוד לא שלו כאדם פרטי אלא כחלק משבט הכהונה, ולכן אינני יודע מי הגבאי שהחליט שמותר לעשות כן, כהן יכול לעלות או לראשון או לאחרון כשזה תוספת על שבעת הקרואים], ומאידך גיסא עלה לדוכן, ומאחר וכיום עיקר יחוס הכהונה הוא על פי עליה לדוכן יש לך לנהוג כל דיני כהונה, לחומרא, אבל יש להזהר שלא לערוך פדיון הבן לאחרים אם הייחוס אינו וודאי.

מקורות:

שו"ע אהע"ז סי' ג סעיפים א-ב

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לפי מה ששמעתי, בן קדושים בזמננו נקרא כך משום שאב המשפחה מדורות קודמים נהרג על קידוש ה' ולא משום משפחת הכהונה. אולי לקחו את זה גם למקום אחר.