הדחת כלי בשר וחלב במדיח כלים

שאלה:

האם מותר לערבב במדיח (באותה הדחה)כילים חלביים ובשריים?

תשובה:

אין להדיח כלים חלביים ובשריים באותה הדחה במדיח כלים.

ויש הסוברים שאין להשתמש במדיח כלים אפילו שלא באותה הדחה לכלי בשר וחלב, ויש שהתירו על ידי הפעלת המדיח "על ריק" בין בשרי לחלבי בתנאי שהחלקים שמונחים עליהם הכלים יהיו נפרדים לבשרי וחלבי.

מקורות:

שו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ב סי' כח-כט, ח"ג סי' י אות ב) כתב להקל על ידי שטיפת המדיח במים חמים בין פעולה לפעולה, ודעת הגרי"ש אלישיב (הובא בשו"ת אבני ישפה ח"ג סי' עא) שיש לייחד מדיח לחלבי בנפרד ולבשרי בנפרד, ועי' שו"ת עטרת פז (ח"א כרך ב יו"ד סי' ד) שהאריך בזה הרבה לדעת השו"ע והרמ"א, ולדעתו יש סוגי מדיחים שפוגמים את האוכל עוד לפני שמספיקים להיבלע בכלים ובדפנות, ולדעתו יש להקל בזה אך כתב שאף לדעתו מסקנת הדברים היא שיש חילוק בין סוגי המדיחים, ולכן כיון שיש מדיחים שיתכן ומותר ויש שיתכן שאסור נראה שאין להקל בזה לכתחילה מחמת שיש שינויים כל הזמן בסוגי המדיחי כלים.