גוי שקנה מיטלטלין גנובים

לא מזמן נגנבו לי אופניים. לאחר מספר ימים ראיתי פועל זר נוסע עליהם. עצרתי אותו ושאלתי אותו מאיפא האופניים, לטענתו חבר שלו קנה אותם ממישהו ברחוב. עכשיו יש לי את כל ההוכחות שהאופניים שלי (קבלה. תמונות. ואנשים שיכולים לזהות). השאלה שלי היא האם אני צריך לקחת אותם ממנו או להשאיר לו אותם?

תשובה:

אתה יכול להוציא ממנו בכל דרך חוקית שתמצא.

נימוק:

אם הקונה מהגנב היה יהודי, היה מקום לדון אם הבעלים התייאשו או לא, ומתי התייאשו, וגם מצד תקנת השוק שהקונה מגנב אף לפני ייאוש מקבל מהבעלים את מה ששילם. אבל כיון שהגניבה נמצאה ביד גוי, אין תקנת השוק (עיין בהמאור ובמלחמות ב"ק דף קיד) וגם יש לדון הכל על פי חוקי המדינה, וכמבואר ברמב"ם הלכות מלכים פרק י הלכה יב. לפי חוק המכר סעיף 34 מיטלטלין גנובים שנקנו שלא בחנות יש להשיב לבעליהם.