קביעת יום שלשים ושנה בנפטר ביום ונקבר בלילה

שאלה:

שלום רב!
אמי נפטרה בכו' חשון תשע"א – 3.11.10 שעה 11:20 בבקר ונקברה בירושלים באותו יום בשעה 17:30 בערב.
שאלה: מתי יוצא שלושים, מתי עולים לקבר ומתי עושים סעודת שלושים?
האחים שלי לא נמצאים בארץ ואני כאן לבד עם משפחתי.האם אני מחוייבת לעשות אזכרת שלושים ואם כן מי צריך
לומר קדיש, ההורים של בעלי עדיין בחיים?
אנחנו מתפללים בנוסח ספרד.
בכבוד רב,
אסתר מ.

תשובה:

מאחר ולא הבנתי כוונתך, אם הנכם נוהגים כמנהג הספרדים או כמנהג האשכנזים [ורק מתפללים בנוסח ספרד האשכנזי], אכתוב לפי מנהגי שתי העדות.

א. יום השלשים נקבע לפי יום הקבורה, ולפיכך התאריך של האזכרה הוא בכ"ז כסלו [כמו כן יום השנה"יארצייט" של השנה הראשונה בלבד הוא בכ"ז חשון].

ב. משום שתאריך זה יוצא ביום שבת נהגו האשכנזים לעלות לקבר בערב שבת אף בימי חנוכה[ראה כאן בהקשר זה], מנהג הספרדים, שאין עולים לקבר בימי חנוכה, ומאחר ויום השלשים הוא בחצי הראשון של חנוכה יש לעלות לקבר בערב חנוכה.

ג. אין חובה לערוך סעודה לכבוד יום השלשים. במקום שנהגו לערוך, יכולה גם הבת לערוך את זה, אין חובה לומר קדיש, אולם אם יש שם אדם שרשאי לומר קדיש [שאחד מהוריו כבר נפטר] יאמר הוא קדיש על המשניות שיאמרו בסעודה.

מקורות:

א. ט"ז סי' תב סק"ו, ש"ך סק"ה, ובנקודות הכסף שם וערוך השלחן (סעיף י), ילקוט יוסף (קיצור שו"ע סי' לו אות ב).

ב. עליה לקבר: גשר החיים (פכ"ט ס"ה), ומנהג הספרדים כמ"ש בבן איש חי (שנה א' הלכות חנוכה סכ"ב), תורת המועדים (יוסף, עמ' ריז), והמנהג הוא שאף כאשר היארצייט בסוף ימי חנוכה עולים בערב חנוכה, אף למנהג הספרדים, נהגו לעלות לקברות צדיקים בימי חנוכה (בא"ח שם).

ג. עי' ילקוט יוסף (שם).

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. לכבוד הרב שלום,
    גם אני נתקלתי בשאלה לגבי תאריך זה. אם סופרים 30 יום כאשר כז בחשון הינו היום הראשון, היום ה-30 יוצא בתאריך כו בכסלו שהוא יום ו' ולא שבת (חודש חשון היה מלא)אלא אם מתייחסים לתאריך בלבד. תודה על תשובת הרב.

  2. שלום חמותי נפתרה ביום שישי ו בתמוז תשע ונקברה במוצש ז בתמוז רציתי לדעת את יום השנה אם זה ב ז בסיוון או ו בסיוון ובגלל שנה מעוברת אם עושים 13 חודש שזה יוצא ז בתמוז לפי הספרדים

  3. למנהג האשכנזים קובעים את יום האזכרה של השנה הראשונה בתאריך הקבורה, ומשנה שניה ואילך ביום הפטירה, בין הספרדים יש שנהגו כיום הקבורה ויש שנהגו כיום הפטירה.
    נהגו לערוך אזכרה גם בסיום חודש ה12 וגם ביום השנה.

  4. יום השלושים של חמותי יוצא ביום תענית אסתר.
    בעלי רוצה לעשות את הסעודה ערב קודם ואת העלייה לקבר ביום תענית אסתר, שזה יום השלושים שלה..
    השאלה אם אפשר לעלות לקבר ביום הסעודה שהוא 29 יום לפטירתה .
    אשמח אם תענו לי בהקדם, תודה על מענה .

  5. בעלך צודק. חכמים קבעו זמנים מיוחדים לעלייה לקבר וכנראה שיש בכך תועלת לנפטר, לא כדאי לשנות. אם זה ממש בלתי אפשרי, אנשים באים מחוץ לעיר בטירחה גדולה וכו', יש מקום להקדים.