זמן אכילת הפרי החדש בליל שני של ראש השנה

שאלה:

אדם שבירך ביום שני של ר"ה שהחיינו בקידוש, וכיוון על פרי חדש. האם חייב לאכול את הפרי לפני נטילת ידים כדי שלא יהיה הפסק, או שיכול לאכול אחר המוציא?

תשובה:

דעת כמה מהפוסקים שצריך לאכול את הפרי קודם נט"י וכמו שכתב המטה אפרים (סי' תר). אולם המנהג כיום הוא שלא לעשות הפסק בין הקידוש לאכילה, ואוכלים את הפרי החדש לאחר ברכת המוציא.

מקורות:

מטה אפרים סי' תר סעיף ו, וכ"כ הרב יעב"ץ בסידורו, ועוד. אולם מנהג רוב העולם שלא לעשות הפסק בין הקידוש לברכת המוציא, ואוכלים הפרי לאחר המוציא. וכ"כ בשו"ת לבושי מרדכי (ח"ב או"ח סי' נד) שיש כמה פקפוקים באכילת הפרי בין קידוש לברכת המוציא, וכן דעת הכף החיים (סי' תר סק"ו) שאין להפסיק באכילת הפרי בין הקידוש להמוציא, וכמ"ש בקובץ מבית לוי (חודש תשרי סדר ליל ב' דר"ה), וכן פורסם בשם הגרי"ש אלישיב ועוד. ועי' עוד שהאריך בזה בשו"ת אבני ישפה (ח"א סי' קיט ענף ב) שכן ראוי לנהוג, וראה עוד בארוכה בזה במאמר שפורסם בקובץ בית אהרן וישראל (קובץ קג, עמ' פז).