נגיעה בכלב לאחר נטילת ידים לסעודה

שאלה:

האם אפשר לגעת בכלב אחרי נטילת ידים לפני סעודה, ואם לא מה נכון לעשות בדיעבד?

תשובה:

אין לעשות דברים שאין להם שייכות לסעודה או לנטילה, לאחר נטילת ידים לסעודה, וכמובן שבכלל זה נגיעה בכל בעל חי מכל סוג שהוא.

בדיעבד אם נגעו בכלב וכד', לכתחילה יש ליטול ידיים שוב אפילו אם הכלב נקי, ואם הוא אינו נקי, צריך מעיקר הדין לחזור וליטול שנית כדין נגיעה בכל דבר מטונף, אך אם אינו מטונף, הגם שלכתחילה יש ליטול שוב את הידיים מכל מקום בדיעבד, אין נגיעה בו פוסלת את הנטילה.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' קסד ס"ב, לגבי נגיעה במקומות המכוסים שצריך לחזור וליטול שוב ידיים, לגבי היסח הדעת בין נט"י לסעודה, דינו כמו בתוך הסעודה, ואף יותר מכך שאסור בכלל בהיס"ד וכמבואר בסי' קנז.

לגבי נגיעה בבעל חי, עי' שו"ע הרב (סי' צז ס"ג) כתב שאין נגיעה בבעל חי טמא מצריכה נטילת ידים, וביפה ללב (סי' ד אות כד) כתב שיש ליטול ידיו, ובכף החיים (סי' ד אות פא) הביאו וכתב שיש להחמיר היכן שאפשר.