מום ברכב שכור, ויתכן שהיה קודם לכן

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.
אני שכרתי רכב ומצאתי תקלה שיתכן שהיתה בשעה שקיבלתי את הרכב, יש לי אפשרות להסתיר את התקלה, האם אני מחויב לתקנה או שאני מוחזק ואני פטור מספק.

תשובה:

אם נראה לך שיש ספק ממשי שהתקלה כבר היתה, ואתה חושש שהם שיחייבו אותך מבלי לדעת שהתקלה היתה אצלך, אתה רשאי להסתיר את התקלה.

אמנם במקום שהמשכיר טוען ברי שהמום נוצר אצל השוכר והשוכר אינו יודע, השוכר חייב בדיני שמים, ככל ברי ושמא שחייבים בדיני שמים, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' עה סעיף ט.

אבל אם שניהם מסופקים פטור אף מדיני שמים. ואם השוכר חושש שהמשכיר יחייב אותו על פי השערה מבלי לדעת בודאות, נראה שרשאי להסתיר ממנו.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' רכד וסי' רלב סעיף יא נפסק שאומרים "כאן נמצא כאן היה" אפילו להוציא ממון, והיינו שמניחים שבמקום שמצאו את המום מסתמא שם הוא נוצר. ולפי זה היה מקום לחייב את השוכר במקרה שיש ספק היכן נוצר המום, מכיון שהמום נמצא אצלו. אבל התוספות בנדה דף נח ע"א ד"ה ולענין כתבו שרק בלוקח אומרים כן ולא בשואל, והוא הדין בשוכר. ואם כן אם יש ספק היכן נוצר המום על המשכיר להוכיח.