התחיל שים שלום במקום שלום רב

שאלה:

אני מתפלל נוסח אשכנז, ובתפילת מנחה התחלתי "שים שלום" במקום "שלום רב", האם צריך לחזור ולומר שלום רב או לסיים שים שלום?, שמעתי שדעת רבי משה פיינשטיין שצריך לחזור האם זה נכון?

תשובה:

צריך לסיים ברכת שים שלום, ואינו חוזר ואומר שלום רב, ואף דעת רבי משה פיינשטיין כן.

מקורות:

ביאור הלכה (סי' קכז ד"ה אבל), וכן דעת הגר"מ פיינשטיין כמבואר במפורש בדבריו (שו"ת אג"מ או"ח ח"ד סי' יח), ומה שהבאת בשמו הוא טעות, ואע"פ שגם בספר תפילה כהלכתה ((פי"ח הערה סא) כתב שכן משמעות דבריו, אך באמת לא עיין היטב בדבריו שם שמפורש בדבריו שם שלא כן, ואדרבא הביא שם עוד סיבות מדוע יש חילוק בזה בין תפילת שחרית שצריך לחזור ולומר "שים שלום" אם טעה והתחיל "שלום רב", לבין מנחה וערבית שאינו צוריך לחזור וזאת מכיון שיש דיעות בראשונים שכן עיקר הנוסח ועוד טעמים עיי"ש. ו