ברכת המפיל לקראת שינה פעם שניה בלילה

שאלה:

אמרתי ברכת המפיל בתחילת הלילה, וישנתי כמה שעות, ולאחר מכן התעוררתי ללמוד למבחן, ובשעה 3 בלילה הלכתי עוד פעם לישון אני צריך לומר עוד פעם ברכת המפיל?

תשובה:

מאחר והתעוררת ועשית פעולה של "אדם ער" נחשב הדבר ל"היסח הדעת" ולכן צריך לומר שוב ברכת המפיל. שונה הדבר מאדם שקם באמצע הלילה להתפנות וכד', שאפילו היה שיהוי רב אינו צריך לחזור ולברך כיון שזה נעשה "תוך כדי שינה", והוא הדין אם אדם התעורר באמצע הלילה ללא כוונה תחילה, ולא מצליח להירדם, ולוקח כדור שינה וכד', כדי לישון שוב, כיון שכל הזמן דעתו לישון שוב אינו צריך לחזור ולברך ברכת המפיל.

מקורות:

עי' ספר אשי ישראל (פרק לה סעיף ח, והערה טז ויח).