לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מעביד ששלח פועל לשאול כלי

שאלה:

כבוד הרב שליט"א

שלום רב

פועל דפק אצלי בדלת ואמר מרדכי השכן שלח אותי אליך לבקש כלי עבודה [לדוג' מקדחה חשמלית], נתתי לו בשמחה.

חלפו שבועיים והכלי לא חזר ניגשתי למרדכי לבקש בחזרה את הכלי ואמר שאינו יודע במה מדובר, הפועל הזה אכן עבד אצלו לפני כמה חודשים אך כעת הוא עבד באותה עבודה אצל השכן משה, מרדכי התקשר לבעה"ב של הפועל ושאל אם יודע מה מדובר אמר לו הבוס אה כן כשביצע הפועל את העבודה אצל משה היה חסר לו כלים ונזכרתי שכשעבדנו אצלך אמרת שלשכן ההוא מקומה 1 יש את הכלי אז שלחתי אותו אליו ואמרתי לו להגיד שאתה שלחת אותו…

הפועל איננו..

ממי עלי לתבוע את הכלי אם בכלל לא איבדתי אותו?

תודה רבה

תשובה:

המעביד ששלח את הפועל לקחת את המקדחה חייב לשלם את המקדחה, כיון שמודה ששאל את הכלי [ויתירה מכך, שנחשב לגזלן].

במקרה שאומר שנתן לפועל להחזיר את הכלי, גם כן הבוס חייב לשלם אם בעל הכלי טוען שלא קיבלו שכיון שצריך המעביד להישבע שאכן בעל הכלי קיבל את הכלי, ומאחר ואינו יכול להישבע שהרי אינו יודע אם בעל הכלי קיבל את הכלי, והוא נחשב לשואל שלא מדעת שנחשב "גזלן", לכן אינו נפטר עד שידע בוודאות שבעל הכלי קיבל את הכלי.

במקרה וטוען המעביד שהוא בעצמו החזיר את הכלי, חייב שבועת היסת שאכן החזיר את הכלי.

מקורות:

מרדכי השכן ודאי פטור שהרי הוא לא שלח וכן המשאיל לא יודע שהוא שלח. בעל הבית שמודה ששלח את הפועל לשאול את הכלי צריך לדעת בוודאות שהפועל החזיר וכמבואר בשו"ע חו"מ סי' קכא שכל עוד שלא אמר לו בעל הבית לשלוח על ידי הפועל חייב השואל או הלווה.