מה מברכים על סושי?

שאלה:

בענין מאכל סושיSushi ,מה הברכה ראשונה?

תשובה:

סושי הוא דג (לא מבושל) המוגש עם אורז מבושל.

לענין ברכת המאכל: אם הדג ניכר תוך התערובת, יש להפרידו לפני הברכה, ולברך על האורז ברכת בורא מיני מזונות, ואחר כך לאכול את חתיכת הדג המופרדת לברך לפני כן ברכת שהכל, אם הדג מרוסק ולא ניכר בתערובת מברכים רק ברכת בורא מיני מזונות, בכל מקרה ברכה אחרונה מברכים "בורא נפשות" שהרי על אורז מברכים לפניה מזונות ולאחריה בורא נפשות.

מקורות:

דעת רוב הפוסקים שכל מאכל שיש בו תערובת [למעט אם יש בו א' מחמשת מיני דגן] הולכים לפי הרוב, וכאן היה צריך ללכת לפי הרוב שזה אורז ולברך רק מזונות, אולם יש מהפוסקים הסוברים שאם ניכר החלקים בפני עצמם מברכים על כל דבר ברכתו הראויה [כגון סלט שיש בו גם פירות כאפרסק, וגם ירקות כבננה], ולכן נהגו להפריד בכפית את שני החלקים ולברך על כל אחד ברכתו הראויה [עי' שערי הברכה פרק טו סעיף יב]. בנידון דידן יש לומר שאף הסוברים שהולכים אחר הרוב הוא דווקא בשני מינים השווים אך כאן שעיקר המאכל הוא בדווקא הדג, אינו מאבד את חשיבותו שנחשב לעיקר אף כשיש רוב אורז, אך כל זה בתנאי שהוא ניכר בפני עצמו, אך אם הוא מרוסק הרי הוא בטל באורז ועיקר הברכה על האורז.