חיתוך ציציות ישנות במספריים

לכבוד הרב, היות והפתילים של הציצית שלי ישנים וקניתי חדשים כדי להחליפם, רציתי לשאול האם אני יכול להסיר את הישנים עם מספרים או שנכון להתיר את הקשרים ביד.
תודה ושבוע טוב

תשובה:

יש בזה שני נידונים: א' קריעת הציציות, אם הציציות עדיין ראויות לשימוש, אין לקורען אם יתכן שיהיה מי שישתמש בהם.

ב. גם כשקורען, נהגו להשתדל שלא לקרוע את הציציות עם סכין או מספרים ולכן אם אפשרי נכון להתירם בידים.

בשני האופנים, אם הדבר מהוה טורח מותר לקורען.

מקורות:

א. משנ"ב סי' טו סק"ג, ובבן איש חי (שנה א' פ' לך אות ט) כתב שלא לחתוך "רק בשעת הדחק וצורך גדול".

ב. לגבי קריעת הציציות בסכין, ע' מג"א סי' יא ס"ק יח, ובמשנ"ב ס"ק סא, שכתבו שכחותך את הציציות יחתכם בשיניו ולא בסכין, ומקור הדברים הוא בקיצור של"ה ומטה משה כמ"ש המג"א, ובפשטות דבריהם משמע שמדובר בציציות שהולכים להשתמש עמם לצורך קיום מצות ציצית [עי' בטעם הדבר בחי' מהרש"ל על הטור סי' יא אות יא, ובקיצור השל"ה, שיש בזה ב' ענינים א' חיתוכם דווקא בשיניים שמנין החוטים הוא ל"ב חוטים וזה כנגד השיניים שהם ל"ב, ולא לחתוך בסכין משום "לא תניף עליהם ברזל"], ובעיקר מדובר על חיתוך הציציות כדי להשתמש בהם [יעסקו השיניים שהם ל"ב בציצית שהם ל"ב], אבל אם חותך את הציצית בגלל שנפסלו, או בגלל שרוצה להחליפם, לא מצאנו שיהיה ענין שלא לחתוך בסכין, וכן כתב בבית ברוך (על החיי אדם כלל יא ס"ק קכא) שכשרוצה להתירן מהבגד ואינו יכול להתירן בידים, יוכל לנתקם בסכין, אולם מדברי הכף החיים (סי' יא אות יז) משמע שגם כשמנתק לאחר שכבר הניחם בטלית יש ענין שלא לחתוך בסכין [ע"ש שכתב לגבי אם החוטים ארוכים יותר מי"ב גודלים שלא יחתכם בסכין, וכן דייק בעוזר ישראל ס"ק לז), אך אי"ז נכון, ושם מדובר שרוצה להשתמש עם הציציות שנשארו על הטלית, אך אם רוצה לחתוך לגמרי נראה שאף הכה"ח מודה שאפשר לחתוך בסכין, ומכל מקום המנהג להחמיר בזה שבכל מקרה שאפשר שלא לחתוך עם ברזל לא חותכים, עם ברזל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה
    לגבי הטעם של "לא תניף עליהם ברזל" בעניותי לא מצאתי מה המקור לכך שציצית מאריכה ימיו של אדם.
    אין כוונתי למה שכתוב למה שהביא המג"א שהובא בקיצור של"ה ומט"מ.

    מישהו יודע מה המקור לכך?