תשלום לעו"ד על עיסקה שלא הגיעה לסיומה

הנדון: תשלום לעו"ד הדורש שכ"ט כאשר העסקה לא יצאה לפועל

בני הי"ו רצה לקנות דירה. אני פניתי לעו"ד שיעזור לנו לבצע את העסקה. מדובר במתלמד אצל עו"ד. ע"פ עצתו הלכנו במשך כמה שבועות. עד שבאנו לפגישה שבה היה צריך להחתם החוזה. הפגישה היתה אצל העו"ד של המוכר ברשל"צ. ושם התגלעו ויכוחים והעסקה לא יצאה לפועל.

מלכתחילה המתלמד הנ"ל אמר שהמחיר יהי' 1,800 ש"ח.
כעת הוא דורש "לפחות 1,500 ש"ח".
נכון שהוא השקיע עבודה, ייעוץ, נסיעה.

מה הדין במקרה זה, והייתי רוצה גם לדעת מראי מקומות.

בכבוד גדול,

תשובה:

מעיקר הדין אתה חייב לשלם לו עבור עבודתו, אבל לא המחיר שקבעו, שהרי לא סיים את עבודתו, ואף לא בחלק יחסי ממנו, אלא את ההוצאות הממשיות שהוציא, וכן שכר טרחא לפי שעות כפי שלוקח העו"ד המתלמד הזול ביותר.

אבל בדברים אלו יש לקבוע לפי המנהג. למיטב ידיעתי, משרד יוקרתי שגובהאחוז או אחוז וחצי אם העסקה יוצאת לפועל, אינו גובה כלום אם העסקה נכשלה, ועו"ד זולים גובים תשלום חלקי אף כשהעסקה נכשלה.

מקורות: בשו"ע חו"מ סי' שלה סעיף ב נפסק שיש לשלם לעובד (אף לעובד בקבלנות ולא לפי שעה) אף כשהעבודה לא יצאה לפועל.
ועיין בנתיבות המשפט שם שיש לשלם על מה שעבד, ולא על מה שלא עבד, אף אם בגלל זה הפסיד עבודה אחרת. לענין גובה התשלום עיין בפתחי תשובה שם שאם האונס קשור רק במזמין העבודה יש לשלם מה שסוכם ולא לפי מה שמקובל בשוק. אבל נראה שכל זה רק אם עשה את כל העבודה הדרושה ולא יצאה ממנה תועלת, אבל אם עשה רק חלק מהעבודה, לא ניתן לקבוע על פי הסכום שסוכם ביניהם, משום שעל חצי עבודה לא סוכם כלום. וממילא יש לשלם לפי המחיר הזול ביותר, כמבואר בשו"ע סי' שלב סעיף א.

בשכירות עובד, הכל נקבע לפי מנהג המדינה, כמבואר בשו"ע סי' שלא.