שוכר בית ונתגלו שכיניו כשכנים רעים

בסד
לכבוד הרב
שכרנו דירה לפני כחצי שנה, ולהפתעתנו גילינו שבקומה מעלינו גרה משפחה המוגדרת כמשפחת מצוקה, הבית הינו בית פרטי בעל 2 קומות והם גרים בקומה השנייה.
אנו סובלים במהלך היום יום מהצקות רבות מצד בני הבית (אישה+4ילדים) המתבטאות בצעקות, גידופים, רעש בלתי נסבל וכן נסיונות לפגיעות חמורות יותר.
רצינו לדעת האם יש בידינו עילה לתבוע את בעל הבית על עוגמת הנפש הגדולה שנגרמת לנו בחיי היום יום בשל העובדה כי הוא לא התריע בפנינו דבר על הנעשה בבית לפני שעברנו, וכן בשל העובדה כי הוא מודה שאין באפשרותו לעשות שום דבר בנידון משום שלטענתו האישה "איננה ברת שליטה".
אנו מוסיפים גם שהמצב קיים בבית מזה שנים רבות וגרם לעזיבת הדייר שהיה כאן לפנינו מידע שנודע לנו רק לאחר שעברנו לכאן
תודה מראש
ב.

תשובה:

כל שוכר שמוצא מום בדירה יכול לבטל את ההסכם, ואין הבדל בין אם המום הוא בתוך הדירה או בסביבת הדירה.
אבל לא על כל מום ניתן לבטל הסכם, אלא על מום שנהוג לעשות כן. וכמו שכתב בשו"ע חושן משפט סי' רלב סעיף ו "כל שהסכימו עליו בני המדינה שהוא מום שמחזירים בו מקח זה, מחזירין. וכל שהסכימו עליו שאינו מום, ה"ז אינו מחזיר בו אלא אם פירש, שכל הנושא ונותן סתם, על מנהג המדינה הוא סומך".
במקרה המתואר נראה שמדובר במום גדול שניתן לבטל, אך לא ניתן לקבוע זאת מבלי לשמוע את שני הצדדים.
במום גדול, השוכר רשאי לבטל את ההסכם וצאת מהדירה, וכן לדרוש החזר דמי השכירות, כפי הפער שבין דמי השכירות ששילם לבין דמי שכירות שהיה משלם אדם שהיה מכיר את השכנים מראש.

כל שוכר שמוצא מום בדירה יכול לבטל את ההסכם, ואין הבדל בין אם המום הוא בתוך הדירה או בסביבת הדירה.

אבל לא על כל מום ניתן לבטל הסכם, אלא על מום שנהוג לעשות כן. וכמו שכתב בשו"ע חושן משפט סי' רלב סעיף ו "כל שהסכימו עליו בני המדינה שהוא מום שמחזירים בו מקח זה, מחזירין. וכל שהסכימו עליו שאינו מום, ה"ז אינו מחזיר בו אלא אם פירש, שכל הנושא ונותן סתם, על מנהג המדינה הוא סומך".

במקרה המתואר נראה שמדובר במום גדול שניתן לבטל, אך לא ניתן לקבוע זאת מבלי לשמוע את שני הצדדים.

במום גדול, השוכר רשאי לבטל את ההסכם וצאת מהדירה, וכן לדרוש החזר דמי השכירות, כפי הפער שבין דמי השכירות ששילם לבין דמי שכירות שהיה משלם אדם שהיה מכיר את השכנים מראש.