נתינת מעות מעשר כמתנה אם מותר

כבוד הרב שלום רב.

רציתי לשאול האם זה בסדר לתת מעטפה עם כסף מכסף מעשר לאחד מקרובי שמחתן השבוע, הנ"ל אדם מאד נזקק [יש לו הרבה ילדים והרבה חובות]  בלא להודיע לו את מקור הכסף, והוא יחשוב שבגלל שאני אדם טוב ואוהב אותו הבאתי לו את המעטפה, ויתכן אף שתצמח לי איזושהי טובת הנאה מכך.
תודה מראש ושבת שלום

תשובה:

אין שום חובה להודיע לעני שהכסף שהוא מקבל הוא כספי מעשר, אף אם על ידי כך יוקיר טובה לנותן לו, סדר הקדימות בנתינת הצדקה הינה קודם כל לקרובי המשפחה, ואין שום מניעה שהנ"ל יחשוב שהנתינה היא נתינת מתנה, ואף יש בה מעלה שאין הלה נעלב שנותנים לו צדקה.

יתירה מכך, אף נתינת מתנה ממש לעני דינה כצדקה, ועל כן האומר לעני שיתן לו מתנה אינו יכול לחזור בו משום שנחשב כנדר.

מקורות: שו"ע יו"ד סי' רנח סי"ב, חו"מ סי' רמג ס"ב.